Menu

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΞΙΖΕΙ!
ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ!

Η πρότασή αφορά την εξαίρεση του ποσοστού των δαπανών κάθε εθνικού προϋπολογισμού για την εκπαίδευση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, στις περιπτώσεις που οι δαπάνες αυτές υπολείπονται του μ.ο της ευρωζώνης για τα τελευταία 5 έτη.

ΣΤΟΧΟΙ

  1. Η καταπολέμηση της ανισότητας με την παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση και την κατάρτιση για όλους τους νέους της Ευρώπης.
  2. Η διασφάλιση των αναγκαίων υποδομών και μέσων για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Ευρώπη εν μέσω κρίσης.
  3. Ενίσχυση και προάσπιση της ανάπτυξης και των δημοκρατικών θεσμών και εξασφάλιση της απασχόλησης των νέων γενεών μέσω της επένδυσης στην εκπαίδευση.
  4. Η υποστήριξη των ευρωπαϊκών πολιτικών Ορίζοντας 2020.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

Από το 2009 και μετά, το σταθερό πλαίσιο κάθε εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, ήταν η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και η σταθεροποίηση της οικονομίας μέσα κυρίως από μία απαιτητική και άμεση δημοσιονομική προσαρμογή. Η πολιτική αυτή, που πολλές φορές επιβλήθηκε παρά επελέγη, επηρέασε όλους τους τομείς της οικονομίας και της λειτουργίας του Κράτους, ακόμα και εκεί που το όφελος είναι πρόσκαιρο και λογιστικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα περικοπής δαπανών με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, υπήρξε η Παιδεία. Οι περικοπές στην Παιδεία τα τελευταία 3 χρόνια έγιναν σε 20 χώρες της ΕΕ! 5% περικόπηκε ο προυπολογισμός της Παιδείας στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Κροατία, ενώ σε άλλες 12 χώρες η μείωση κυμάνθηκε από 1- 5%.

Η πιεστική και τυφλή δημοσιονομική προσαρμογή οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις την οικονομία σε ύφεση. Το βάρος της ύφεσης αποδεικνύεται δυσβάσταχτο για πολλές χώρες και για όσους πολίτες βρίσκονται στο εργασιακό περιθώριο. Κυρίως, όμως, η κρίση πλήττει τους νέους, λιγότερο εκείνους που διαθέτουν προσόντα και πολύ περισσότερο τους ανειδίκευτους. Αυτό το άχθος της ανεργίας των νέων η Ευρώπη δεν μπορεί να το αντέξει. Η Εκπαίδευση μπορεί να μην είναι εργοδότης, αλλά είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να αναπτύξει κάποιος τις δεξιότητες του, να αποκτήσει τα προσόντα που χρειάζονται για να βρει δουλειά, να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθηση του και να συμβάλει στην ανάπτυξη. Η Εκπαίδευση είναι το καύσιμο που κινεί την οικονομία και ο στυλοβάτης που στηρίζει την κοινωνία.

Οι αριθμοί μπορεί να κουράζουν, αλλά στην περίπτωση της ανεργίας των νέων και της περικοπής δαπανών στην Παιδεία, περισσότερο προκαλούν απογοήτευση. Η καλπάζουσα ανεργία των νέων επηρεάζει όλους ανεξαρτήτως τους τομείς της οικονομίας. Υποβαθμίζει τις προοπτικές ανάπτυξης. Υποσκάπτει την κοινωνική συνοχή. Ρηγματώνει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η επένδυση στην Παιδεία ανά μαθητή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Ειδικά για 5 χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία και Σλοβακία) οι αριθμοί πιστοποιούν μία συνεχή μείωση του κεφαλαίου που προορίζεται για την Παιδεία από το 2008/09 και μετά.

Προκειμένου, να αποφύγουμε το ασυγχώρητο ρίσκο να θυσιάσουμε μία ολόκληρη γενιά στο βωμό των δημοσιονομικών προσαρμογών και της άκαμπτης λιτότητας σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, το ΔΙΚΤΥΟ ανέλαβε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών, ώστε να μην υπολογίζεται στο έλλειμμα των χωρών το ποσό που δαπανάται για την Παιδεία. Το ΔΙΚΤΥΟ προτείνει να μη λογίζεται ως δαπάνη το ποσό που κάθε χώρα επενδύει στην Παιδεία και υπολείπεται του Μ.Ο. των τελευταίων 5 ετών του ποσού που δαπανά η Ευρωζώνη για την Παιδεία. Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από ειδικά επενδυτικά σχήματα και κεφάλαια από τον ESM, που θα καλύπτουν εκπαιδευτικούς στόχους.

Η πρόταση αυτή δεν συνιστά ουτοπία. Η Ευρωπαϊκή οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική, όπως καταγράφεται στην Ατζέντα 2020, για να υλοποιηθεί, χρειάζεται δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ανθρώπινο κεφάλαιο ικανό να βγάλει την Ήπειρο από την κρίση. Είναι εφικτό και αναγκαίο να αυξηθούν τα κονδύλια που δαπανώνται για την Παιδεία, όχι μόνο στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά σε ποσοστό τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ για κάθε χώρα της ΕΕ. Αυτός ο στόχος διατηρεί ακλόνητο το υψηλό ποσοστό επένδυσης για όσες χώρες το έχουν κατακτήσει και προκαλεί τις υπόλοιπες που υπολείπονται, να επενδύσουν άφοβα, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη του ελλείμματος, πάνω από το μέλλον τους. Τα κεφάλαια αυτά θα συνδεθούν αποκλειστικά με συμπεφωνημένους στόχους βελτίωσης που θα ορίζει κάθε χώρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελούν τμήμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής 2020 που αποτελεί την αναπτυξιακή Βίβλο της Ηπείρου.

Η Εκπαίδευση λοιπόν, συνιστά επένδυση. Και η επένδυση αυτή έχει νόημα και αξία όταν γίνεται στην πιο δύσκολη και απαιτητική στιγμή της κρίσης και της προοπτικής εξόδου από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Η απόδοση της πανεπιστημιακής μόρφωσης στην Ευρώπη είναι κοντά στο 12%, δηλαδή για κάθε χρόνο πανεπιστημιακής μόρφωσης, το εισόδημα του φοιτητή, για τα επόμενα χρόνια στην καριέρα του, θα είναι πιο ψηλό από το εισόδημα του μη πτυχιούχου κατά 12%. Από αυτά τα 12% παραπάνω, ο πτυχιούχος θα πληρώνει φόρο, ο οποίος θα προσφέρει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Έτσι μια επένδυση στην εκπαίδευση σήμερα έχει αλλεπάλληλα θετικά αποτελέσματα αύριο.

Οι στόχοι της πρότασης μας είναι η προσφορά ίσων ευκαιριών μάθησης και εκπαίδευσης σε όλους τους νέους της Ευρώπης. Η ανάπτυξη και δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων και υποδομών για μία υψηλού επιπέδου Παιδεία σε όλη την Ευρώπη, ώστε να λειτουργήσει ως αχτίδα φωτός στο μαύρο της κρίσης. Ένα δίκαιο μέλλον για όλους τους νέους. Μία σίγουρη προοπτική για όλη την Ευρώπη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο ΟΟΣΑ, η επένδυση στην Παιδεία πάντα γυρίζει πίσω το κεφάλαιο που επενδύθηκε και μάλιστα με τόκο! Όπως αποδεικνύεται πάνω από το μισό της ανάπτυξης στις χώρες του ΟΟΣΑ οφείλεται στην υπεραξία που προσφέρουν οι εργαζόμενοι με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι με υψηλό επίπεδο κατάρτισης αποδεικνύονται πιο θωρακισμένοι απέναντι στην κρίση, καθώς η υποχώρηση στο εισόδημα τους υπολείπεται των υπολοίπων.

 «Υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ώστε να γίνουμε από τους καλύτερους και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επενδύσουμε στην Παιδεία», όπως υποστηρίζει η Ευρωπαία Επίτροπος για την Παιδεία, Ανδρούλα Βασιλείου.

Την ίδια ανάγκη συμμερίζεται και ο Νομπελίστας Οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης που στηρίζει ενεργά την πρωτοβουλία του ΔΙΚΤΥΟΥ. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του: «οι κρίσεις στην οικονομία έρχονται και παρέρχονται, αλλά οι νέοι έχουν μόνο μία ευκαιρία να αποκτήσουν τα σωστά εφόδια που θα τους οδηγήσουν σε μία παραγωγική και πετυχημένη καριέρα. Η περικοπή στα χρήματα που χρειάζονται για την Παιδεία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, είναι μια κοντόφθαλμη πολιτική. Ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί μία ολόκληρη γενιά! Η επένδυση στην Παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον και το ποσό που δαπανάται για την Παιδεία δεν πρέπει να υπολογίζεται στο έλλειμμα των χωρών.»

Μάθετε περισσότερα για την πρωτοβουλία μας!